24 kafshët më vdekjeprurëse në botë!
Perspektiva për t'u sulmuar për vdekje nga një kafshë është e tmerrshme, por a e dini se cilat specie kanë më shumë gjasa t'ju vrasin? Ne kemi mbledhur të dhëna nga burime që variojnë nga Fondacioni Gates tek National Geographic për të ofruar një listë gjithëpërfshirëse të 24 krijesave që vrasin shumicën e njerëzve çdo vit.

24. Aligatorë: Një në vit

24. Aligatorë: Një në vit

Makinat shitëse kanë 13 herë më shumë gjasa për t'ju vrarë sesa aligatorët, por makinat shitëse nuk kanë dhëmbë. Vetëm një person në vit, mesatarisht, vritet nga një sulm aligatori.

23. Peshkaqenë: Pesë në vit

23. Peshkaqenë: Pesë në vit

Megjithëse nofullat famëkeqe darkuan me pesë njerëz (dhe një qen) në filmin klasik të vitit 1975 me të njëjtin emër, peshkaqenët vrasin vetëm rreth pesë njerëz globalisht çdo vit.

22. Ujqërit: Dhjetë në vit

22. Ujqërit: Dhjetë në vit

Në shekujt 14-19, ujqërit vrisnin qindra njerëz çdo vit, gjë që mund të shpjegojë rolin e tyre mbizotërues si vrases të këqij në tregimet e fëmijëve gjatë shekujve. Këto ditë, më pak se një duzinë njerëz vriten nga ujqërit çdo vit.

21. Kuaj: 20 persona në vit

21. Kuaj: 20 persona në vit

Megjithëse kuajt janë barngrënës dhe zakonisht shumë të butë me njerëzit, vëllimi i madh i ndërveprimit njerëzor/kalë çon në rreth 20 aksidente fatale në mbarë botën çdo vit.

20. Leopardët: 29 persona në vit

20. Leopardët: 29 persona në vit

Leopardët nuk janë më të egërta nga "macet e mëdha", por zvogëlimi i habitateve mund të çojë në agresion nga keto mace me pika. Mesatarisht, rreth 30 njerëz sulmohen fatalisht nga leopardët çdo vit.

19. Milingonat: 30 persona në vit

19. Milingonat: 30 persona në vit

Edhe pse janë të vogla, milingonat mund të jenë goxha të egra. Milingonat e zjarrit janë të rrezikshme për tre arsye: Ata sulmojne viktimat e tyre në një numër të madh, kafshojnë lëkurën e viktimave të tyre për t'u mbajtur të fortë dhe më pas injektojnë helm toksik.

18. Kandil deti: 40 persona në vit

18. Kandil deti: 40 persona në vit

Nga 200,000 pickime vjetore të kandilit të detit, rreth 40 njerëz janë plagosen për vdekje.

17. Bletët: 53 persona në vit

17. Bletët: 53 persona në vit

Anafilaksia nga pickimi i bletëve është një nga shkaqet kryesore të vdekjes tek njerëzit që vriten nga bletët.

16. Dreri: 130 persona në vit

16. Dreri: 130 persona në vit

Ironikisht, është natyra e çuditshme e Bambit dhe e llojit të tij që çon në vdekje njerëzore me tre shifra çdo vit. Nëse jeni të befasuar nga numri i vdekjeve të lidhura me drerët, ndoshta nuk ju është dashur kurrë të devijoni për të shmangur një dre të ngrirë në fenerët tuaj në një rrugë të errët fshati.

15. Bualli i Kepit Afrikan: 200 njerëz në vit

15. Bualli i Kepit Afrikan: 200 njerëz në vit

Buallicët e mëdhenj meshkuj enden në tufa dhe sulmojnë çdo krijesë që paraqet rrezik. Buallët sulmojne dhe vrasin mbi 200 persona në vit

14. Luanët: 250 persona në vit

14. Luanët: 250 persona në vit

Luanët janë grabitqarë dhe i shohin njerëzit si pre, veçanërisht luanët që nuk janë rritur në robëri. Të kuptuarit se gjuetia është instinktive për luanët është mënyra më e mirë për të shmangur vdekjen nga Simba.

13. Elefantët: 500 persona në vit

13. Elefantët: 500 persona në vit

Elefantët do të respektojnë hapësirën tuaj nëse ju respektoni të tyren, por elefantët që ndihen të kërcënuar nga gjuetarët ose turistët agresivë, bëhen tepër vdekjeprurës

12. Hipopotamët: 500 njerëz në vit

12. Hipopotamët: 500 njerëz në vit

Mos u mashtroni nga natyra e tyre e përgjumur ose portretizimi i tyre si personazhe komike në filmat vizatimorë; hipopotamët janë disa nga kafshët më agresive në planet dhe nuk do të ngurrojnë të vrasin njerëzit që afrohen shumë. Më shumë se një njeri në ditë, mesatarisht, vritet nga një hipopotam çdo vit.

11. Krokodilët: 1000 njerëz në vit

11. Krokodilët: 1000 njerëz në vit

Krokodilët janë gjahtarë oportunistë dhe çdo kafshë që lëviz në habitatin e tyre është lojë e ndershme. Rreth 1000 njerëz çdo vit sulmohen për vdekje nga krokodilët, por për shkak se krokodilët gjuajnë në rajone përgjithësisht më të varfra dhe më të largëta, çdo vdekje merr shumë më pak vëmendje mediatike sesa sulmet e tjera, më pak të zakonshme të kafshëve.

10. Krimbat shirit: 2000 njerëz në vit

10. Krimbat shirit: 2000 njerëz në vit

Një krimb shirit zakonisht hyn në trupin njerëzor përmes ushqimit ose ujit të kontaminuar me vezët e tyre. Njerëzit mund të kalojnë vite pa simptoma përpara se infeksioni të bëhet papritur serioz.

9. Krimbat Rrembullak Ascaris: 2500 njerëz në vit

9. Krimbat Rrembullak Ascaris: 2500 njerëz në vit

Këta parazitë kanë vezë të vogla që transferohen lehtësisht nga papastërtitë e kontaminuara në gojën e njeriut. Krimbi i rrumbullakët zë vend në zorrën e vogël dhe mund të ndërhyjë në marrjen e ushqimit, të shkaktojë reaksione të indeve dhe madje të çojë në bllokim të zorrëve ndërsa krimbat rriten.

8. Akrepat: 3250 persona në vit

8. Akrepat: 3250 persona në vit

Vetëm dy lloje akrepash kanë helm të mjaftueshëm të fuqishëm për të vrarë një qenie njerëzore: vrasësi izraelit dhe akrepi i verdhë brazilian. Fëmijët, të moshuarit dhe njerëzit me sistem imunitar jo të fortë janë veçanërisht të prekshëm ndaj neurotoksinave të fuqishme të shpërndara nga këto dy akrepe.

7. Kërmijtë e ujërave të ëmbla: 10,000 njerëz në vit

7. Kërmijtë e ujërave të ëmbla: 10,000 njerëz në vit

Kërmijtë e ujërave të ëmbla lëshojnë parazitin që shkakton shistozomiazën në ujërat e ëmbla tropikale dhe subtropikale. Schistosomiasis shkakton të gjitha llojet e problemeve, nga skuqjet dhe problemet e tretjes deri te infertiliteti dhe kanceri i fshikëzës.

6. Insektet Vrasëse: 10,000 njerëz në vit

6. Insektet Vrasëse: 10,000 njerëz në vit

Insekti vrasës transmeton një parazit të rrezikshëm përmes feçeve të tij. Paraziti, i cili shkakton një gjendje të njohur si sëmundja Chagas, lëshon menjëherë simptoma akute që mund të përfshijnë ënjtje të rëndë të zemrës ose trurit. Kjo fazë vdekjeprurëse e sëmundjes Chagas shkakton rreth 10,000 vdekje në vit.

5. Mizat Tsetse: 10,000 njerëz në vit

5. Mizat Tsetse: 10,000 njerëz në vit

Sëmundja afrikane e gjumit shkaktohet nga një parazit i transmetuar nga miza cece. Ekziston një trajtim për parazitin, por për shkak se sëmundja infekton kryesisht ata në zonat rurale, trajtimi i duhur mund të jetë i vështirë për t'u gjetur. Vdekja do të ndodhë përfundimisht pas disa vitesh infektimi.

4. Qentë: 25,000 njerëz në vit

4. Qentë: 25,000 njerëz në vit

Miku më i mirë i njeriut mund të jetë gjithashtu një makth. Dhimbjet dhe kafshimet nga qentë e tërbuar janë të dy fajtorë për 25,000 vdekjet e lidhura me qentë çdo vit.

3. Gjarpërinjtë: 50,000 njerëz në vit

3. Gjarpërinjtë: 50,000 njerëz në vit

Gjarpërinjtë janë krijesat e treta më vdekjeprurëse në botë. Megjithëse shanset për të vdekur nga një pickim gjarpri në Shqipëri janë afër zeros, rajonet e tjera nuk kanë akses të menjëhershëm në kujdesin mjekësor të cilësisë së lartë. 

2. Njerëzit: 475,000 njerëz në vit

2. Njerëzit: 475,000 njerëz në vit

Njerëzit regjistrohen si kafsha e dytë më vdekjeprurëse për sa i përket vrasjes së njerëzve, falë jo pak dhunës me armë.

1. Mushkonjat: 1 milion njerëz në vit

1. Mushkonjat: 1 milion njerëz në vit

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, pickimi i mushkonjave vret 1 milion njerëz çdo vit. Shumica e tyre shkaktohen nga malaria, megjithëse virusi i Nilit Perëndimor dhe ethet e dengës janë gjithashtu sëmundje potencialisht vdekjeprurëse të shkaktuara nga mushkonjat.

What's your reaction?

Facebook Conversations

Disqus Conversations