A mund të prekni dy kontinente në të njëjtën kohë?
Nëse keni menduar të prekni dy kontinente në të njëjtën kohë mund të duket e pamundur pasi këto toka të mëdha janë të ndara nga oqeane masive. Por a e dini se të prekësh Azinë dhe Evropën në të njëjtën kohë është e mundur, Kjo sepse ato shihen si kontinente të ndara për arsye kulturore dhe jo gjeografike. A është, pra, e mundur që të prekim, mbase, kontinentin Amerikan dhe kontinentin Evropian në të njëjtën kohë?

Çarja e Silfa-s është pjesa e kurrizit më të gjatë malor në Tokë. Ai kalon përmes qendrës së oqeanit Atlantik, katër kilometra nën det. Shumë njerëz shkojnë të zhyten në Silfa Crack pasi ajo ka disa nga uji më i pastër në botë. Shumë kohë akullnajash në rajon janë shkrirë dhe kanë siguruar disa nga uji më i filtruar për të mbushur hendekun.

Azia dhe Evropa thuhet se shtrihen në skajin lindor të maleve Urale në Rusi, vija ndarëse vazhdon përgjatë lumit Emba në Kazakistan deri në bregun e Detit Kaspik.

Në realitet, ky kontinent u nda vetëm bazuar në identitetet historike, kulturore dhe politike të të dy palëve. Nuk ka asnjë arsye të qartë gjeografike prapa kësaj linje ndarëse. Për shumicën e kontinenteve të tjerë (mund të debatojmë pak edhe për Oqeaninë), ekziston një arsye e vërtetë gjeografike.

Duke pasur këtë në mendje, ne pyetëm se a është në të vërtetë e mundur të prekim dy kontinente (reale) në të njëjtën kohë? Pas disa hulumtimesh, gjetëm një vend diku në botë ku kontinentet ndahen vetëm me disa metra dhe ju mund të keni njërën këmbë në të dy anët në të njëjtën kohë. Kjo vijë ndarëse është midis Evropës dhe Amerikave.

Pllaka Euroaziatike dhe Pllaka e Amerikës së Veriut  ndan këto dy kontinente. Për të prekur të dy kontinentet në të njëjtën kohë, duhet të shkoni në Islandë. Islanda është një vend tepër i bukur që është formuar nga aktiviteti vullkanik i këtyre dy pllakave. Një hapje masive është formuar në tokë e quajtur Çarje Silfa. Plasarina Silfa dhe ndan Evropën me Amerikën.

 Kjo e bën atë një përvojë të bukur për zhytësit pasi ata mund të notojnë me një shikim të pabesueshëm dhe të thonë se është si të notosh në hapësirë. Ndërsa kjo është shumë tërheqëse, zona është akoma gjeologjike aktive dhe mund të jetë e rrezikshme për të notuar përreth. Shkëmbinjtë bien papritmas dhe mund të shkaktojnë aksidente, ju rekomandojmë të mos shkoni vetëm.

Nëse çarja nuk është tërheqëse për ju, ekziston një mënyrë më e lehtë për të prekur të dy kontinentet. Ju mund të vizitoni Midlina në Islandë. Midlina është çarja që përshkon të gjithë ishullin dhe është paraqitja sipërfaqësore e ndarjes midis pllakave tektonike. Në disa zona është aq e gjerë sa të duhet një urë për të kaluar, por në zona të tjera, është mjaft e vogël për të pasur një këmbë në secilën anë. Duhet të shpejtoni për të shkuar pasi këto pllaka po ndahen me një normë prej 2.5 cm në vit. Kjo do të thotë që për disa qindra vjet ju mund të mos jeni në gjendje të prekni të dy kontinentet.

What's your reaction?

Facebook Conversations

Disqus Conversations