Arabia po ndërton qytetin më të gjatë në botë. Pa rrugë dhe pa makina!
Arabia Saudite po planifikon të investojë midis 100– 200 miliardë dollarë për të ndërtuar një oaz të gjelbër në shkretëtirë - një qytet futuristik, pa makina, pa rrugë dhe zero emetime të karbonit.

Një projekt me emrin ‘The Line’ prej 500 miliardë dollarësh do të jetë pjesë e NEOM, i prezantuar në Tetor të 2017-s. Ai do të ofrojë “transport ultra të shpejtë”, automjete autonome dhe një plan urban që do të ofrojë shërbimet bazë, të tilla sa shkolla e klinika mjekësore të cilat do të jenë jo më shumë se 5 minuta larg në këmbë.

"The Line" është një rrip 106 milje i gjatë që përbëhet nga qytete të ndërlidhura që shtrihen nga malet e Arabisë Saudite veriperëndimore deri në Detin e Kuq.

Por ndryshe nga metropolet ndotëse të ditëve të sotme, ky qytet prej 1 milion banorësh do të mundësohet nga "100% energji e pastër", me banorët që drejtohen nga "zgjidhje të lëvizjes autonome" dhe tranzit me shpejtësi të lartë.

Linja shtrihet në tre shtresa: një shtresë sipërfaqësore për këmbësorët, plus dy shtresa nëntokësore për transport dhe infrastrukturë. Projektimi, thotë Bin Salman, do të ruajë 95% të mjedisit natyror të rajonit.


""Pse duhet ta sakrifikojmë natyrën për hir të zhvillimit?" thotë Salman. “Pse duhet të vdesin 7 milion njerëz çdo vit për shkak të ndotjes? Pse duhet të humbasim 1 milion njerëz çdo vit për shkak të aksidenteve në trafik? "

What's your reaction?

Facebook Conversations

Disqus Conversations