Ndotja e ujit: Gjithçka që duhet të dini
Lumenjtë, rezervuarët, liqenet dhe detet tona po mbyten në kimikate, mbeturina, plastikë dhe ndotës të tjerë. Ja pse - dhe çfarë mund të bëni për të ndihmuar.

Poeti britanik W. H. Auden vuri në dukje një herë: "Vite të  tëra jetohet pa dashuri por jo pa ujë ". Megjithatë, ndërsa ne të gjithë e dimë se uji është vendimtar për jetën, ne e shpërdorojmë. Rreth 80 për qind e ujërave të zeza në botë hidhen - kryesisht të patrajtuara - përsëri në mjedis, duke ndotur lumenj, liqene dhe oqeane.

Ky problem i përhapur i ndotjes së ujit po rrezikon shëndetin tonë. Uji i pasigurt vret më shumë njerëz çdo vit sesa lufta dhe të gjitha format e tjera të dhunës së bashku. Ndërkohë, burimet tona të ujit të pijshëm janë të kufizuara: Më pak se 1 për qind e ujërave të ëmbla të tokës është në të vërtetë e arritshme për ne. Pa veprime, sfidat do të rriten vetëm deri në vitin 2050, kur kërkesa globale për ujë të ëmbël pritet të jetë një e treta më e madhe se sa është tani.

 

Pini një gotë me ujë të freskët dhe të pastër ndërsa lexoni këtë dhe mund të mendoni se ndotja e ujit është një problem. . . diku tjeter. Por ndërkohë që shumica e popullsisë ka akses në ujë të pijshëm me ndotës potencialisht të dëmshëm – nga arseniku te bakri te plumbi – janë gjetur në ujin e rubinetit të çdo shteti të kombit.

Megjithatë, ne nuk jemi të pashpresë kundër përfundimit të ujit të pastër. Për të kuptuar më mirë problemin dhe çfarë mund të bëjmë për ta ndaluar, këtu është një përmbledhje e asaj që është ndotja e ujit, çfarë e shkakton atë dhe si mund të mbrohemi.

 

Çfarë është ndotja e ujit?

Ndotja e ujit ndodh kur substancat e dëmshme - shpesh kimikatet ose mikroorganizmat - ndotin një përrua, lumë, liqen, oqean, akuifer ose trup tjetër uji, duke degraduar cilësinë e ujit dhe duke e bërë atë toksik për njerëzit ose mjedisin.

 

Cilat janë shkaqet e ndotjes së ujit?

 

Uji është në mënyrë unike vulnerabël ndaj ndotjes. I njohur si një "tretës universal", uji është në gjendje të shpërndajë më shumë substanca se çdo lëng tjetër në tokë. Është arsyeja që ne kemi Kool-Aid dhe ujëvarat e shkëlqyera blu. Kjo është gjithashtu arsyeja pse uji ndotet kaq lehtë. Substancat toksike nga fermat, qytetet dhe fabrikat shpërndahen lehtësisht dhe përzihen me to, duke shkaktuar ndotje të ujit.

 

Kategoritë e ndotjes së ujit

Ujërat nëntokësore

Kur bie shi dhe depërton thellë në tokë, duke mbushur të çarat, të çarat dhe hapësirat poroze të një akuiferi (në thelb një depo nëntokësore e ujit), ai bëhet ujë nëntokësor - një nga burimet tona natyrore më pak të dukshme, por më të rëndësishme. Gati 40 për qind e popullsisë mbështeten në ujërat nëntokësore, të pompuara në sipërfaqen e tokës, për ujë të pijshëm. Për disa njerëz në zonat rurale, është burimi i tyre i vetëm i ujit të ëmbël.

 

Ujërat nëntokësore ndoten kur ndotësit - nga pesticidet dhe plehrat te mbeturinat e shpëlarë dhe sistemet septike - hyjnë në një akuifer, duke e bërë atë të pasigurt për përdorim njerëzor. Pastrimi i ujërave nëntokësore nga ndotësit mund të jetë i vështirë deri i pamundur, si dhe i kushtueshëm. Pasi të ndotet, një akuifer mund të jetë i papërdorshëm për dekada, apo edhe mijëra vjet. Ujërat nëntokësore gjithashtu mund të përhapin ndotjen larg burimit origjinal ndotës pasi depërtojnë në përrenj, liqene dhe oqeane.

 

Uji sipërfaqësor

Duke mbuluar rreth 70 për qind të tokës, uji sipërfaqësor është ai që mbush oqeanet, liqenet, lumenjtë dhe të gjitha ato pjesë të tjera blu në hartën e botës. Uji sipërfaqësor nga burimet e ujërave të ëmbla (d.m.th., nga burime të tjera përveç oqeanit) përbën më shumë se 60 për qind të ujit të dërguar në shtëpitë tona. Por një grup i konsiderueshëm i ujit është në rrezik. Sipas sondazheve më të fundit mbi cilësinë e ujit kombëtar nga Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit të SHBA-së, gati gjysma e lumenjve dhe përrenjve dhe më shumë se një e treta e liqeneve janë të ndotur dhe të papërshtatshëm për not, peshkim dhe pije. Ndotja me lëndë ushqyese, e cila përfshin nitratet dhe fosfatet, është lloji kryesor i ndotjes në këto burime të ujërave të ëmbla. Ndërsa bimët dhe kafshët kanë nevojë për këto lëndë ushqyese për t'u rritur, ato janë bërë një ndotës kryesor për shkak të mbetjeve të fermave dhe plehrave. Shkarkimet e mbetjeve bashkiake dhe industriale kontribuojnë gjithashtu në pjesën e tyre të drejtë të toksinave. Ka gjithashtu të gjitha mbeturinat e rastësishme që industria dhe individët hedhin drejtpërdrejt në rrugët ujore.

 

Uji i oqeanit

Tetëdhjetë për qind e ndotjes së oqeanit (i quajtur edhe ndotje detare) e ka origjinën në tokë - qoftë përgjatë bregut ose larg në brendësi të tokës. Ndotës të tillë si kimikatet, lëndët ushqyese dhe metalet e rënda barten nga fermat, fabrikat dhe qytetet nga përrenjtë dhe lumenjtë në gjiret dhe grykëderdhjet tona; prej andej ata udhëtojnë për në det. Ndërkohë, mbeturinat detare - veçanërisht plastika - fryhen nga era ose lahen përmes kanaleve të stuhisë dhe kanalizimeve. Detet tona gjithashtu ndonjëherë prishen nga derdhjet dhe rrjedhjet e naftës - të mëdha dhe të vogla - dhe vazhdimisht thithin ndotjen e karbonit nga ajri. Oqeani thith një të katërtën e emetimeve të karbonit të prodhuar nga njeriu.

 

Burimi pikësor

Kur ndotja vjen nga një burim i vetëm, quhet ndotje nga burimi pikësor. Shembujt përfshijnë ujërat e zeza (të quajtura edhe efluent) të shkarkuara legalisht ose ilegalisht nga një prodhues, rafineri vaji ose impianti i trajtimit të ujërave të zeza, si dhe kontaminimi nga sistemet septike që rrjedhin, derdhjet kimike dhe nafte dhe derdhjet e paligjshme. EPA rregullon ndotjen e burimeve pika duke vendosur kufizime mbi atë që mund të shkarkohet nga një strukturë direkt në një trup ujor. Ndërsa ndotja e burimit pikësor e ka origjinën nga një vend i caktuar, ai mund të ndikojë kilometra të rrugëve ujore dhe oqeanit.

 

Burim jopik

Ndotja pa burime është ndotje që rrjedh nga burime difuze. Të gjitha mund të rrjedhjet e tokës ose të stuhisë ose mbeturinat e fryra në rrugët ujore nga toka. Ndotja pa burime është shkaku kryesor i ndotjes së ujit në ujërat e SHBA, por është e vështirë të rregullohet, pasi nuk ka veç nje fajtor të identifikueshëm.

 

Ndërkufitare

Është e vetëkuptueshme që ndotja e ujit nuk mund të përmbahet nga një vijë në një hartë. Ndotja ndërkufitare është rezultat i ujit të kontaminuar nga një vend që derdhet në ujërat e një tjetri. Ndotja mund të rezultojë nga një katastrofë - si një derdhje nafte - ose nga zvarritja e ngadaltë e rrjedhave industriale, bujqësore ose komunale.

 

Llojet më të zakonshme të ndotjes së ujit

Bujqësore

Sektori bujqësor jo vetëm që është konsumatori më i madh i burimeve globale të ujërave të ëmbla, me bujqësi dhe prodhim blegtoral që përdorin rreth 70 për qind të furnizimeve me ujë sipërfaqësor të tokës, por është gjithashtu një ndotës serioz i ujit. Në mbarë botën, bujqësia është shkaku kryesor i degradimit të ujit. Në Shtetet e Bashkuara, ndotja bujqësore është burimi kryesor i ndotjes në lumenj dhe përrenj, burimi i dytë më i madh në ligatinat dhe burimi i tretë kryesor në liqene. Është gjithashtu një kontribues i madh i ndotjes së grykëderdhjeve dhe ujërave nëntokësore. Sa herë që bie shi, plehrat, pesticidet dhe mbeturinat e kafshëve nga fermat dhe operacionet blegtorale lajnë lëndët ushqyese dhe patogjenët – të tilla si bakteret dhe viruset – në rrugët tona ujore. Ndotja e lëndëve ushqyese, e shkaktuar nga azoti dhe fosfori i tepërt në ujë ose ajër, është kërcënimi numër një për cilësinë e ujit në mbarë botën dhe mund të shkaktojë lulëzimin e algave, një supë toksike me alga blu-jeshile që mund të jetë e dëmshme për njerëzit dhe kafshët e egra.

 

Ujërat e zeza

Uji i përdorur përbën kategorinë e  ujërave të zeza. Ai vjen nga lavamanët, dushet dhe tualetet tona (mendoni ujërat e zeza) dhe nga aktivitetet tregtare, industriale dhe bujqësore (mendoni metalet, tretësit dhe llumrat toksike). Termi përfshin gjithashtu rrjedhjen e ujërave të stuhisë, që ndodh kur reshjet bartin kripërat e rrugës, vajin, yndyrat, kimikatet dhe mbeturinat nga sipërfaqet e papërshkueshme në rrugët tona ujore.

Më shumë se 80 për qind e ujërave të zeza në botë kthehen në mjedis pa u trajtuar apo ripërdorur, sipas Kombeve të Bashkuara; në disa vende më pak të zhvilluara, kjo shifër arrin në 95 për qind. Në Shtetet e Bashkuara, objektet e trajtimit të ujërave të zeza përpunojnë rreth 34 miliardë litra ujëra të zeza në ditë. Këto objekte reduktojnë sasinë e ndotësve si patogjenët, fosforin dhe azotin në ujërat e zeza, si dhe metalet e rënda dhe kimikatet toksike në mbetjet industriale, përpara se të shkarkojnë ujërat e trajtuara përsëri në rrugët ujore. Kjo është kur gjithçka shkon mirë. Por sipas vlerësimeve të EPA-s, sistemet e trajtimit të ujërave të zeza të plakjes dhe lehtësisht të mbingarkuar të vendit tonë lëshojnë gjithashtu më shumë se 850 miliardë litra ujëra të zeza të patrajtuara çdo vit.

 

Ndotja nga nafta

Derdhjet e mëdha mund të mbizotërojnë titujt, por konsumatorët përbëjnë shumicën dërrmuese të ndotjes së naftës në detet tona, duke përfshirë naftën dhe benzinën që pikon nga miliona makina dhe kamionë çdo ditë. Për më tepër, gati gjysma e rreth 1 milion tonë nafte që kalon çdo vit në mjediset detare nuk vjen nga derdhjet e cisternave, por nga burime tokësore si fabrikat, fermat dhe qytetet. Në det, derdhjet e cisternave përbëjnë rreth 10 për qind të naftës në ujërat anembanë botës, ndërsa operimet e rregullta të industrisë së transportit detar – përmes shkarkimeve të ligjshme dhe të paligjshme – kontribuojnë rreth një të tretën. Nafta gjithashtu lirohet natyrshëm nga nën dyshemenë e oqeanit përmes thyerjeve të njohura si depërtim.

 

Substancat radioaktive

Mbetjet radioaktive janë çdo ndotje që lëshon rrezatim përtej asaj që çlirohet natyrshëm nga mjedisi. Ai gjenerohet nga minierat e uraniumit, termocentralet bërthamore dhe prodhimi dhe testimi i armëve ushtarake, si dhe nga universitetet dhe spitalet që përdorin materiale radioaktive për kërkime dhe mjekësi. Mbetjet radioaktive mund të qëndrojnë në mjedis për mijëra vjet, duke e bërë asgjësimin një sfidë të madhe. Konsideroni vendin e prodhimit të armëve bërthamore Hanford të çmontuar në Uashington, ku pastrimi i 56 milionë gallonave të mbetjeve radioaktive pritet të kushtojë më shumë se 100 miliardë dollarë dhe të zgjasë deri në vitin 2060. Ndotësit e lëshuar aksidentalisht ose asgjësohen në mënyrë të parregullt kërcënojnë ujërat nëntokësore, sipërfaqësore dhe burimet detare .

 

Cilat janë efektet e ndotjes së ujit?

Mbi shëndetin e njeriut

E thënë troç: Ndotja e ujit vret. Në fakt, ajo shkaktoi 1.8 milionë vdekje në vitin 2015, sipas një studimi të publikuar në The Lancet. Uji i ndotur gjithashtu mund t'ju bëjë të sëmureni. Çdo vit, uji i pasigurt sëmur rreth 1 miliard njerëz. Dhe komunitetet me të ardhura të ulëta janë në rrezik në mënyrë disproporcionale, sepse shtëpitë e tyre janë shpesh më afër industrive më ndotëse.

Patogjenët që vijnë nga uji, në formën e baktereve dhe viruseve që shkaktojnë sëmundje nga mbetjet njerëzore dhe shtazore, janë shkaku kryesor i sëmundjeve nga uji i pijshëm i kontaminuar. Sëmundjet e përhapura nga uji i pasigurt përfshijnë kolerën, giardia dhe tifojen. Edhe në vendet e pasura, shkarkimet aksidentale ose të paligjshme nga objektet e trajtimit të ujërave të zeza, si dhe rrjedhjet nga fermat dhe zonat urbane, kontribuojnë me patogjenë të dëmshëm në rrugët ujore. Mijëra njerëz në të gjithë Shtetet e Bashkuara sëmuren çdo vit nga sëmundja e Legjionarëve (një formë e rëndë e pneumonisë e kontraktuar nga burimet e ujit si kullat ftohëse dhe uji me tubacione), me raste që shfaqen nga Disneyland-i i Kalifornisë në Upper East Side të Manhatan-it.

 

Mbi mjedisin

Në mënyrë që të lulëzojnë, ekosistemet e shëndetshme mbështeten në një rrjet kompleks kafshësh, bimësh, bakteresh dhe kërpudhash - të gjitha këto ndërveprojnë, drejtpërdrejt ose tërthorazi, me njëra-tjetrën. Dëmtimi i secilit prej këtyre organizmave mund të krijojë një efekt zinxhir, duke rrezikuar mjedise të tëra ujore.

Kur ndotja e ujit shkakton një lulëzim algash në një liqen ose mjedis detar, përhapja e lëndëve ushqyese të sapofutura stimulon rritjen e bimëve dhe algave, gjë që redukton nivelet e oksigjenit në ujë. Kjo mungesë oksigjeni, e njohur si eutrofikim, i mbyt bimët dhe kafshët dhe mund të krijojë "zona të vdekura", ku ujërat janë në thelb pa jetë. Në disa raste, këto lulëzime të dëmshme të algave mund të prodhojnë gjithashtu neurotoksina që ndikojnë në jetën e egër, nga balenat te breshkat e detit.

Kimikatet dhe metalet e rënda nga ujërat e zeza industriale dhe komunale ndotin gjithashtu rrugët ujore. Këta ndotës janë toksikë për jetën ujore - më së shpeshti reduktojnë jetëgjatësinë dhe aftësinë e një organizmi për t'u riprodhuar - dhe bëjnë rrugën e tyre drejt zinxhirit ushqimor ndërsa grabitqari ha gjahun. Kjo është mënyra se si toni dhe peshqit e tjerë të mëdhenj grumbullojnë sasi të mëdha toksinash, si merkuri.

Ekosistemet detare kërcënohen gjithashtu nga mbeturinat detare, të cilat mund të mbytin, mbytin dhe ngordhin kafshët. Pjesa më e madhe e këtyre mbeturinave të ngurta, të tilla si qeset plastike dhe kanaçet e gazit, futen në kanalizime dhe kanalizime stuhish dhe përfundimisht në det, duke i kthyer oqeanet tona në supë plehrash dhe ndonjëherë duke u konsoliduar për të formuar copëza mbeturinash lundruese. Pajisjet e hedhura të peshkimit dhe llojet e tjera të mbeturinave janë përgjegjëse për dëmtimin e më shumë se 200 llojeve të ndryshme të jetës detare.

Ndërkohë, acidifikimi i oqeanit po e bën më të vështirë mbijetesën e butakëve dhe koraleve. Megjithëse ata thithin rreth një të katërtën e ndotjes së karbonit të krijuar çdo vit nga djegia e lëndëve djegëse fosile, oqeanet po bëhen më acidike. Ky proces e bën më të vështirë për butakët dhe speciet e tjera të ndërtojnë guaska dhe mund të ndikojë në sistemet nervore të peshkaqenëve, peshqve të kllounit dhe kafshëve të tjera detare.

 

Çfarë mund të bëni për të parandaluar ndotjen e ujit?

Me veprimet tuaja

Është e lehtë për të fajsuar kompanitë e naftës me një cisternë që u rrjedh, por ne të gjithë jemi përgjegjës deri në një farë mase për problemin e sotëm të ndotjes së ujit. Për fat të mirë, ka disa mënyra të thjeshta që mund të parandaloni ndotjen e ujit ose të paktën të kufizoni kontributin tuaj në të:

  • Zvogëloni konsumin tuaj të plastikës dhe ripërdorni ose ricikloni plastikën kur të keni mundësi.
  • Hidhni siç duhet pastruesit kimikë, vajrat dhe sendet jo të biodegradueshme për t'i mbajtur ato që të mos përfundojnë në kanalin e kanalizimeve.
  • Mbajeni makinën tuaj në mënyrë që të mos rrjedh vaj, antifriz ose ftohës.
  • Nëse keni një oborr, merrni parasysh peizazhin që redukton rrjedhjen dhe shmangni aplikimin e pesticideve dhe herbicideve.
  • Nëse keni një qenush, sigurohuni që të merrni jashtëqitjen e tij.

Me zërin tuaj

Një nga mënyrat më efektive për të mbrojtur ujërat tona është të shprehemi në mbështetje të Rregullit të Ujit të Pastër, Clean Water Act

Tregojini qeverisë, Korpusit të Inxhinierëve të zyrtarëve tuaj të zgjedhur lokalë se e mbështesni Rregullin e Ujit të Pastër. Gjithashtu, mësoni se si ju dhe ata përreth jush mund të përfshiheni në procesin e mbrojtjes. 

 

What's your reaction?

Facebook Conversations

Disqus Conversations