Çfarë i ndodh trupit tuaj nëse shkoni të flini çdo darke në orën 22:00
Kim Kardashian, Anna Wintour dhe Oprah Winfrey kanë një gjë të përbashkët: të gjitha shkojnë të flenë rreth orës 22:00. Duket se këto gra nuk e bëjnë këtë gjë më kot pasi që gjumi kaq herët mund të ketë shumë efekte pozitive në trupin dhe mendjen tonë. Ndoshta nuk është për t'u habitur atëherë që disa nga gratë më të suksesshme sot e përfundojnë ditën e tyre kaq herët, për t'u bërë gati për tjetrën!

Ne bëjmë një gjumë të qetë dhe zgjohemi plot energji.

Ne bëjmë një gjumë të qetë dhe zgjohemi plot energji.

Gjumi ynë ndahet në cikle 90 minutëshe të gjumit të rëndë dhe të lehtë, nga gjumi i thellë i lëvizjes jo të shpejtë të syve (jo REM) te gjumi i lëvizjes së shpejtë të syve (REM). Pjesa më e thellë dhe më e qetë e gjumit tonë është midis orës 10:00. dhe 2 e mëngjesit Kjo do të thotë që të pushoni plotësisht duhet të filloni të flini herët.

Trupi ynë kthehet në formë.

Trupi ynë kthehet në formë.

Kur jemi në ciklin e gjumit të thellë, trupi ynë vetëshërohet  duke prodhuar dhe duke riparuar hormone. Ky aktivitet vendimtar për trupin tonë do të sigurojë që ne të jemi në formën më të mirë për të nesërmen, veçanërisht nëse  merreni me sport.

Nivelet e stresit ulen ndjeshëm.

Nivelet e stresit ulen ndjeshëm.

Një gjumë i pamjaftueshëm mund t’ju lerë të stresuar për shkak të niveleve ekstra të larta të kortizolit, hormonit të stresit, në trupin tuaj. Kortizoli i lartë në gjak mund të na bëjë të ndjehemi të shqetësuar dhe mund të ndikojë në shëndetin tonë. Por sapo të filloni të flini më herët, mund të kapni periudhat më të gjata të gjumit të thellë që mund të kontrollojnë nivelet e kortizolit tuaj.

Ju mund të zbuloni se jeni qetësuar plotësisht gjatë ditës pasi nivelet e stresit tuaj të bien, sepse mendja dhe trupi juaj bëjnë një gjumë të plotë natën!

Do të jeni më të mbrojtur ndaj çdo sëmundje

Do të jeni më të mbrojtur ndaj çdo sëmundje

Disa studime kanë treguar se njerëzit që flenë më herët janë më të shëndetshëm në krahasim me ata që punojnë natën ose rrinë zgjuar deri vonë. Njerëzit të cilët nuk arrijnë të bëjnë gjumë të mjaftueshëm të thellë kanë një shans më të lartë për të patur sëmundje si diabeti tipi 2, sëmundjet e zemrës dhe hipertensionin

Studiuesit gjithashtu zbuluan se faza e gjumit të thellë midis orës 10:00. dhe 2 e mëngjesit është me të vërtetë e rëndësishme për qelizat tona imune. Njerëzit të cilët nuk kishin gjumë të thellë kishin një përgjigje më të ulët të antitrupave kundër viruseve, që do të thotë se ata mund të sëmuren më lehtë.

Ne mund t’i kontrollojmë më mirë emocionet tona.

Ne mund t’i kontrollojmë më mirë emocionet tona.

Studimet tregojnë se njerëzit që flenë mjaftueshëm janë përgjithësisht më të lumtur në jetë. Kur nuk bëjmë një gjumë të thellë dhe të qetë, emocionet tona mund të jenë më të paqëndrueshme pasi e kemi më të vështirë t’i kontrollojmë. Gjithashtu, gjumi herët mund të nënkuptojë zgjimin më herët, gjë që mund të jetë e rëndësishme nëse duam të kapim më shumë dritën e ditës dhe serotoninën që rrit humorin.

Ne mund t’i kuptojmë më mirë emocionet e njerëzve që na rrethojnë.

Ne mund t’i kuptojmë më mirë emocionet e njerëzve që na rrethojnë.

Një studim na tregon se heqja dorë nga një gjumë i mirë e bën më të vështirë leximin e lumturisë dhe trishtimit tek të tjerët. Sipas studimit, shenjat më delikate të emocioneve humbasin, që do të thotë se është pothuajse e pamundur të marrësh këto indicie për të treguar nëse një person është i sinqertë apo jo.

Sidoqoftë, emocionet e tjera si zemërimi dhe frika ishin të lehta për t'u kuptuar, ndoshta sepse ato janë instinktet tona më të lashta, të bazuara në mbijetesë dhe të nevojshme për të kuptuar rrezikun.

Në cilën orë zakonisht shkoni të flini?  Sa orë gjumë ju nevojiten që të ndjeheni të freskët në mëngjes?

Ndani mendimet dhe eksperiencën tuaj  me ne

Reagimi Juaj?

Facebook Conversations

Disqus Conversations