8 Gabimet që mund të bëni kur lani flokët
Në pamje të parë, rutina juaj e larjes së flokëve duket mjaft e lehtë. Por ka disa gabime që nuk mund t’i keni kuptuar kurrë që keni bërë që mund të çojnë në dehidrim të flokëve, thyerje apo madje edhe infeksione të kokës.

Ka edhe disa truke që mund t'ju japi atë pamjen "të freskët".

1. Ju përdorni shampon shumë shpesh.

1. Ju përdorni shampon shumë shpesh.

Sipas ekspertëve mjekësorë, përdorimi i shampos çdo herë që lani flokët nuk është e nevojshme.  Shpëlarja e flokëve me ujë disa herë në javë është e mjaftueshme për të hequr papastërtitë e dukshme. Aplikimi i shampos ka arsye thjesht kozmetike, të largojë vajin nga flokët tuaj. Vaji është thelbësor për flokët e shëndetshëm, pasi e mban të hidratuar dhe e mbron atë nga dëmtimet.

2. Ju nuk i shpëlani flokët mjaftueshëm dhe përdorni shumë shampo.

2.  Ju nuk i shpëlani flokët mjaftueshëm dhe përdorni shumë shampo.

Shpëlarja e flokëve tuaj për të paktën një minutë para se të aplikoni shampon ndihmon në heqjen e çdo mbetje nga produkti i fundit për kujdesin e flokëve që keni përdorur. Lënia e flokëve tuaj të lagur plotësisht para se të aplikoni shampon është një hap thelbësor për t’i larë në mënyrë efektive. Nëse flokët tuaj janë të lagur nga lart poshtë, shampoja do të bëhet më mirë dhe përhapet më në mënyrë të barabartë. Do t'ju ndihmojë gjithashtu të përdorni më pak shampo kur lani flokët.

3. Ju aplikoni kondicioner për flokët pas shampos

3. Ju aplikoni kondicioner për flokët pas shampos

Ne jemi mësuar që së pari të lajmë flokët me shampo dhe pastaj të shtojmë kondicioner. Por një rutinë e kundërt funksionon më mirë për disa lloje flokësh. Aplikimi i kondicionerit së pari do t’i bëjë flokët tuaj të duken më voluminoz. Kjo metodë funksionon më së miri për flokë të imët që kanë nevojë për lagështi por shumica e kondicionerëve mund ta peshojnë atë poshtë dhe madje ta bëjnë atë të duket me yndyrë.

4. Ju po aplikoni shampon deri në fund të flokëve

4. Ju po aplikoni shampon deri në fund të flokëve

Nëse po aplikoni shampon në rrënjë dhe pastaj shtoni disa më tepër në pjesën tjetër të flokëve tuaj, mund të dëmtoni skajet. Rrënjët janë shpesh më të lyerat, dhe duhet të aplikoni shampon në lëkurën e kokës sesa në skajet e flokëve tuaj. Fundet janë zakonisht më të thata, dhe larja e tyre me shampo do t’i bëjë ato të duken edhe më të dehidratuara.

5. Po lani kokën me thonjtë tuaj.

5. Po lani kokën me thonjtë tuaj.

Larja me forcë e kokës si dhe larja me thonjë mund të shkaktojë gërvishtje dhe mund të shkaktojë infeksione eventuale të kokës. Flokët janë më të brishta kur janë të lagura, dhe pastrimi agresiv mund të shkaktojë koklavitje, thyerje dhe madje mund të dobësojë gjëndrat. Mënyra më e mirë për të larë flokët tuaj është të masazhoni butësisht rrënjët me gishtat dhe pëllëmbët.

6. Po i lani flokët me ujë të nxehtë.

6. Po i lani flokët me ujë të nxehtë.

Temperatura më e mirë e ujit për larjen e flokëve tuaj është e vakët. Larja e flokëve me ujë të nxehtë mund të bëjë që flokët tuaj lehtë të prishen dhe dobësojnë rrënjët. Uji pak i ngrohtë ndihmon në hapjen e kutikulave të flokëve, dhe flokët thithin më mirë vajin dhe efektet hidratuese të kondicionerit. Është më mirë të përfundoni rutinën duke shpëlarë flokët me ujë të ftohtë.

7. Ju jeni duke aplikuar kondicioner në lëkurën e kokës.

7. Ju jeni duke aplikuar kondicioner në lëkurën e kokës.

Aplikimi i kondicionerit në kokën e kokës do t’i bëjë rrënjët tuaja gjithnjë e më me vaj. Janë flokët tuaj dhe skajet që kanë nevojë për hidratimin më të madh. Vendosja e kondicionerit në ose pranë kokës tuaj mund të bllokojë gjëndrat e flokëve tuaj, duke ngadalësuar rritjen e flokëve dhe rritjen e prodhimit të vajit.

8. Ju krihni flokët kur janë lagur.

8. Ju krihni flokët kur janë lagur.

Të krihni flokët e lagura krijon dëmtime  pasi kur flokët janë të lagura, janë në gjendjen e tyre më të dobëta. Fërkimi i flokëve tuaj të thatë me një peshqir gjithashtu mund të dëmtojë majat e flokëve. Mënyra më e mirë për të tharë flokët tuaj në mënyrë të sigurt është që butësisht t’i përkulni dhe ta lejoni që të thahen natyrshëm.


A po bëni ndonjë nga këto gabime të larjes së flokëve? Na komentoni ose sugjeroni për mënyra të tjera të mirëmbajtjes së fokëve

Reagimi Juaj?

Facebook Conversations

Disqus Conversations