Ndryshimi i stjuardesave me kalimin e kohës
Minifunde të ngushta, rinia dhe seksualiteti. Si ndryshuan kërkesat për stjuardesat në periudha të ndryshme

Profesioni i një stjuardese gjithmonë ka shkaktuar kënaqësi të vërtetë midis udhëtarëve. Burrat admirojnë sofistikimin dhe bukurinë e tyre, dhe gratë i kishin zili stilin e jetës, që përfshinte udhëtime pa mbarim, akomodim në hotele të shtrenjta dhe relaksim në plazhet e kaltra.

Saktësisht 90 vjet më parë, mjekja e parë e fluturimit Ellen Church dhe shtatë infermiere të tjera femra shoqëruan 14 pasagjerë në një fluturim 20-orësh nga Kalifornia, Auckland për në Chikago. Duke qenë shumë e re në moshë, Church ëndërroi të bëhej pilote, por stereotipet gjinore të asaj kohe nuk e lejuan që ajo të arrinte qëllimin e saj të dashur. Sidoqoftë, ajo nuk e braktisi ëndrrën për të fluturuar, mblodhi një grup infermierësh dhe e bindi Boeing që udhëtarët të shoqëroheshin nga zonja bukuroshe.

Sidoqoftë, në realitet, puna e Stjuardesave, gjithnjë përfshinte punë të vështirë, dëmtim të shëndetit për shkak të ndryshimit të vazhdueshëm të zonave kohore, dhe shpesh një jetë personale të paplotësuar. Për më tepër, shumë punonjës në këtë fushë iu nënshtruan vazhdimisht ngacmimeve seksuale të meshkujve për arsye se linjat ajrore shpesh tërheqin klientët me sharmin e tyre, por nuk kujdeseshin për sigurinë e tyre.

"Imagjinoni se si do të duket aviacioni nëse vajzat e reja bëhen anëtare të përhershme të ekuipazhit. Imagjinoni se çfarë efekti do të ketë kjo tek njerëzit që udhëtojnë. Imagjinoni sa të vlefshme do të jenë për ne, duke shërbyer me kujdes ushqimin dhe duke u kujdesur për mirëqenien e udhëtarëve,”shkroi menaxheri i Boeing Steve Simpson në një letër drejtuar drejtorit ekzekutiv të Boeing. 

Më 15 maj 1930,  Boeing 80A fluturoi për herë të parë në qiell me gra që shërbenin si stjuardesa në bord.

Kërkesat për stjuardesat ishin mjaft të thjeshta dhe rrënjësisht të ndryshme nga realitetet e zakonshme moderne. Ato duhej të mbanin një orë për të kontrolluar vazhdimisht kohën, të monitoronin pasagjerët në mënyrë që të shmangnin shkeljet e rregullave të sigurisë, dhe gjithashtu të kishin një plan rezervë në rast se avioni detyrohej të bënte një ulje emergjente.

Me kalimin e kohës, standartet u rritën dhe cilësia e shërbimit u bë më e lartë jo vetëm në tokë, por edhe në qiell. Për të përballuar më mirë përgjegjësitë e tyre dhe për të përmbushur të gjitha standardet, punonjësit e linjës ajrore kaluan trajnime të ndryshme. Për shembull, në maj 1946, anëtarët e ekuipazhit të Transportit Trans World Airline u udhëzuan se si të kujdeseshin për udhëtarët, t'i rehatojnë dhe të mos humbasin durimin e tyre. Për më tepër, vajzat mësuan lexime dhe mësime frënge, dhe gjithashtu morën vaksinimet përkatëse.

Prania e grave të moshuara në mesin e anëtarëve të ekuipazhit u përjashtua kategorikisht. Së pari, menaxherët besuan se rinia dhe një pamje e re tërheqin klientët shumë më tepër, dhe së dyti, vetëm vajzat e pamartuara jeta e të cilave nuk ishin të rënduar me marrëdhëniet mund të bëheshin stjuardesa. Kjo është arsyeja pse në ato kohë, shoqëruesit e fluturimit nuk qëndruan në shërbim për më shumë se tre vjet.

Përveç pamjes së tyre, shoqërueset e fluturimit duhej të plotësonin standarde të tjera: të kishin sjellje të mira, arsim të lartë, mundësisht në fushën e mjekësisë ose psikologjisë, të jenë të shoqërueshëme dhe rezistente ndaj stresit.

Reagimi Juaj?

Facebook Conversations

Disqus Conversations