8 Simptomat që harroni dhe injoroni dhe që mund të jenë në të vërtetë një pararendës i kancerit të pankreasit!
Kanceri i pankreasit është një sëmundje e rëndë dhe shpeshherë e vështirë për t'u diagnostikuar në fazat e hershme. Për shkak të natyrës së tij, simptomat zakonisht janë të pakëndshme ose të përkohshme, duke i bërë të lehtë për pacientët të injorojnë shenjat e paralajmëruese.

Megjithatë, harrimi i disa simptomave nuk duhet të neglizhohen, sepse ato mund të jenë pararendës të kancerit të pankreasit. Në këtë artikull, do të shqyrtojmë disa nga këto simptoma të injoruara dhe roli i tyre si pararendës i mundshëm i kancerit të pankreasit.

 

  1.Dhimbja në pjesën e poshtme të krahut:

Shumica e njerëzve ndeshen me dhimbje të krahut në disa momente të jetës së tyre, kryesisht si pasojë e stresit ose aktivitetit fizik të tepërt. Por, dhimbja e vazhdueshme ose e rritur në pjesën e poshtme të krahut, e veçanërisht në anën e majtë, mund të jetë një sinjal i parë i kancerit të pankreasit. Ky lloj dhimbjeje ndodh kur tumori rritet dhe ngjan të lidhet me nervat e krahut.

 

2. Tretja / Djegja në stomak

Djegje në stomak mund të jetë një simptomë e zakonshme e kancerit të pankreasit - por një gjë që shumica e njerëzve nuk do ta lidhnin automatikisht me një sëmundje të rëndë.

"Shpeshherë, njerëzit mund të marrin ilaçe pa recetë për djegjen e vazhdueshme në stomak - nuk është diçka që do ta dalloni menjëherë", thotë Jones. "Por ka momente kur kjo simptomë mund të lidhet me simptoma të tjera si dhimbje në bark ose në shpinë, si dhe me shumë shqetësime të tjera."

 

3. Humbja e peshës pa shkak të dukshëm:

Një humbje e papritur dhe të shpejtë e peshës, pa ndonjë shkak të dukshëm si dieta e ndryshuar apo stres, mund të jetë një tjetër sinjal i mundshëm i kancerit të pankreasit. Kanceri i pankreasit ndikon në aftësinë e trupit për të metabolizuar ushqimin, duke shkaktuar humbje peshe edhe pse konsumoni sasi të mjaftueshme kalorish.

 

4. Ënjtje e barkut ose dhimbje:

Njerëzit e përjetojnë ënjtje të zakonshme të barkut për shkak të disa arsyesh të ndryshme, por kur ky simptomë shoqërohet me dhimbje të vazhdueshme ose të pakëndshme, duhet të konsultoheni menjëherë me një mjek. Ënjtja e vazhdueshme e pankreasit mund të jetë një tjetër shenjë e mundshme e kancerit të kësaj gjëndre.

 

5. Verdhëza

Verdhëza është një simptomë e kancerit të pankreasit që nuk është e lehtë për t'a injoruar, por zakonisht ndodh vetëm te njerëzit të cilët kanë tumorin drejt kokës së pankreasit, shpjegon Jones. "Jo të gjithë ata me kancer të pankreasit do të përjetojnë verdhëz, megjithatë është shumë e zakonshme,". "Është një shenjë alarmuese - mund të vëreni kur bardhësia e syve tuaj bëhet pak e verdhë, para se lëkura juaj të fillojë të marrë atë nuancë të verdhë."

 

6. Lodhja dhe dobësia e vazhdueshme:

Ndjenja e lodhjes dhe dobësisë është diçka që njerëzit mund të injorojnë, sidomos në jetën e sotme të shpejtë dhe të stresuar. Por, kur kjo lodhje ndodh pa arsye të dukshme dhe shoqërohet me simptoma të tjera të mësipërme, mund të jetë një shenjë e kancerit të pankreasit.

 

7. Ndryshime në ngjyrën e lekurës dhe syve:

Kanceri i pankreasit mund të shkaktojë ndryshime në ngjyrën e lekurës dhe syve. Për shembull, lekura mund të bëhet të verdhë ose të zhvishët, dhe sytë mund të jenë të kuq ose të zeza. Këto ndryshime janë rezultat i ndikimit të kancerit në sistemin limfatik dhe rrjedhojë e zvogëlimit të funksionit të tyre.

 

8.Mpiksjet e gjakut

Jones thotë se mpiksjet e gjakut janë një simptomë e pazakontë e kancerit të pankreasit dhe një simptomë që mund të shihet tek njerëzit të cilët, për shembull, janë më të rinj dhe jo duhanpirës dhe kështu që zakonisht nuk do të ishin në rrezik të mpiksjes."Ata mund të paraqiten me gulçim ose këmbë të ënjtur dhe të shkojnë për një skanim dhe të zbulojnë se kanë kancer pankreatik". "Është e jashtëzakonshme, por mpiksjet janë një simptomë dhe mund të çojnë në faktin se ekziston një problem themelor."

 

Kanceri i pankreasit është një sëmundje e rëndë dhe shpeshherë diagnostikohet në fazat e avancuara. Nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e mësipërme, është e rëndësishme të konsultoheni menjëherë me një mjek për një vlerësim të plotë të shëndetit tuaj. Në disa raste, harrimi i simptomave të zakonshme ose injorimi i tyre mund të jetë një pararendës i mundshëm i kancerit të pankreasit, dhe një diagnozë e hershme mund të ndihmojë në trajtimin më të mirë dhe mundësitë më të mëdha të shërimin. Kujdesi për shëndetin tuaj është gjithmonë i rëndësishëm!

What's your reaction?

Facebook Conversations

Disqus Conversations