10 aftësi mbijetese që çdo prind duhet t'ia mësojë fëmijës së tij
Vitin e kaluar, një fëmijë 4-vjeçar në Somerset, New Jersey i shpëtoi jetën nënës së saj pasi e gjeti atë pa ndjenja dhe thirri policinë. Ky artikull do të trajtojë se si t'i mësojmë fëmijët të qëndrojnë të qetë dhe pozitivë në situata të caktuara, të mbrohen, të menaxhojnë kohën e tyre dhe shumë më tepër, dhe kjo një ditë mund të shpëtojnë jetën e tyre ose të dikujt tjetër.

1. Shpëtojeni veten nga mbytja

1. Shpëtojeni veten nga mbytja

Kur jemi në ujë dhe ndjejmë sikur po humbasim kontrollin, instinkti ynë natyror është  të  na kapi paniku. Por ju duhet t'i mësoni fëmijët tuaj të luftojnë instinktet e tyre në lidhje me ujin, dhe kjo mund të shpëtojë jetën e tyre!

Mësojini të notojnë duke mbajtur shpinën drejt, duke formuar një vijë të drejtë me këmbët e tyre dhe duke kryer goditje të vogla për t'u kthyer në sipërfaqe.

2. Ndizni një zjarr

2. Ndizni një zjarr

Ju mund ta bëni këtë me ndihmën e disa hapave të përcaktuar qartë. Në fillim, është një ide e mirë të mblidhni mjetet tuaja të sigurisë, si një kovë me ujë për të shuar zjarrin. Pastaj, do të duhet të mbledhësh dru - pjesët ideale janë të gjata prej 10 deri në 15 cm. Gjithashtu, sigurohuni që drunjtë të jenë të thatë. Pastaj, duhet të vendosni drurin në një strukturë në forme katrore njëra mbi tjetrën. Më në fund, është koha për ndezje - do të doni t'i mësoni fëmijët tuaj të ndezin shkrepsen larg nga vetja. Jo vetëm që kjo mund ta mësojë fëmijën tuaj të jetë më i organizuar, por është gjithashtu një aftësi thelbësore e mbijetesës nëse ata ndonjëherë do të rrinë në pyll.

3. Reagimi ndaj një emergjence

3. Reagimi ndaj një emergjence

Sigurisht, fëmija juaj nuk pritet të dijë se si të reagojë në raste urgjente, por është një ide e mirë për t'i mësuar ata se si të merren me çështje më të vogla, si aplikimi i presionit në një plagë të përgjakur, "ndalesa, rënia dhe rrokullisja" teknikë kur kapet në zjarr, duke përdorur akull në një dëmtim, dhe e fundit, por jo më pak e rëndësishmja, duke ditur se kur duhet të telefononi policinë.

Teknika "ndalo, shtrihu dhe rrotullo" është shumë e thjeshtë - e tëra çfarë ata duhet të bëjnë është të ndalojnë atë që po bëjnë, të bien poshtë në dysheme, të mbulojnë fytyrat e tyre dhe të rrokullisen duke i mbajtur  këmbët e tyre  drejt. Për t'u marrë me plagët me gjakderdhje, mësojini atyre të bëjnë presion mbi plagën me pëllëmbën e dorës për rreth 5 minuta.

Për të përdorur akull për lehtësim, mësojini ata të mos vendosin akull drejtpërdrejt në lëkurë, por përkundrazi ta mbështjellin me një peshqir dhe të mos e lënë për më shumë se 15-20 minuta. Emergjencat ndodhin gjatë gjithë kohës, kështu që është e rëndësishme për fëmijët të njohin këto informacione të rëndësishme.

4. Mblidhni ujin e shiut

4. Mblidhni ujin e shiut

Ju lehtësisht mund të bëni vetë sistemin tuaj të mbledhjes së ujit të shiut, dhe mund të jetë një aktivitet argëtues për të marrë pjesë me fëmijën tuaj. Një mënyrë e thjeshtë për ta bërë këtë është duke instaluar një kon shiu. Kjo përbëhet nga një enë  e madhe e vendosur jashtë vendbanimit tuaj që lidhet me tubat e çatisë. Mos harroni ta mbuloni atë me një kapak për të mbajtur larg mushkonjat.

5. Qëndrimi i sigurt nëse ata humbin ndonjëherë

5. Qëndrimi i sigurt nëse ata humbin ndonjëherë

Një nga gjërat më të frikshme për një fëmijë dhe një prind është kur humbet. Mund t’i ndodhë kujtdo, por është gjithmonë më mirë të përgatitesh. 2 gjërat e para që duhet të mësoni fëmijën tuaj është numri i telefonit tuaj dhe të qëndroni në një vend, pa marrë parasysh nëse ato humbasin në një pyll apo një zonë të mbushur me njerëz.

Nëse kjo ndodh, fëmija juaj duhet ta dijë që në këtë rast, biseda me të huajt mund t'i ndihmojë ata në të vërtetë. Prapëseprapë, ata nuk duhet të kërkojnë ndihmë vetëm nga të gjithë - vetëm nënat që janë me një fëmijë.

Ndërsa bëjnë kampe në pyll, fëmijët lehtë mund të humbasin ndërsa vrapojnë përreth dhe kur luajnë. Nëse ata nuk kanë ujë dhe ushqim me ta, ata duhet të dinë së pari të gjejnë ujë, sepse mund të kalosh më gjatë pa ushqim. Ata kurrë nuk duhet të shkojnë afër liqeneve, lumenjve ose grumbullimeve të tjera të ujit. Në vend të kësaj, ata duhet të mbledhin vesë nga gjethet.

Tjetra, mësoji ata të mos flenë në tokë. Toka është e ftohtë dhe mund të thithë të gjithë nxehtësinë nga trupi. Tregojuni atyre se si të bëjnë një shtrat nga materialet aty pranë si gjethet dhe degët. Sapo të përfundojë dysheku, përdorni të njëjtat materiale si batanije.

U thoni të mos hanë asgjë. Dhe edhe nëse ka kaluar shumë kohë, ata duhet të dinë të qëndrojnë larg bimëve, manave dhe kërpudhave sepse ato mund të jenë helmuese. Për ta bërë këtë më të lehtë, ata gjithmonë duhet të mbajnë disa çokollata ose fruta të thata  në xhepin e tyre që janë të rezervuara veçanërisht për raste urgjente.

6. Qëndroni të sigurt në natyrë

6. Qëndroni të sigurt në natyrë

Kjo është jashtëzakonisht e rëndësishme, pasi mund të jetë ndryshimi midis jetës dhe vdekjes. Në varësi të vendit ku jetoni dhe llojeve të kafshëve përreth, mësojuni fëmijëve tuaj teknikat themelore që ata mund të përdorin nëse vijnë ndonjëherë ballë për ballë me një kafshë të egër. Nëse fëmija juaj është në një zonë që dihet se ka gjarpërinj, mësojuni që të mos iu afrohen kurrë atyre ose të përpiqeni t'i trajnoni ata, të mos vendosni kurrë duart dhe këmbët në vendet që nuk mund t'i shohin, të mos marrin kurrë shkopinj ose degë ndërsa notojnë në lumë, dhe gjithmonë të veshin këpucë ose sandale.

Shumica e njerëzve nuk i shohin me të vërtetë drerët si kafshë të rrezikshme, por realiteti është, ata mund të jenë më të rrezikshëm se arinjtë. Në përgjithësi, ata nuk janë agresivë, por mund të jenë nëse ndihen të ngacmuar, kështu që mësojini fëmijët tuaj të mos i tallin ose të afrohen shumë. Gjithashtu, fëmijët tuaj duhet ta dinë që nëse drerët nevrikosen,  ose janë duke turfulluar veprimi mbrojtës më i sigurt është që ata të fshihen pas diçkaje  të fortë si një ndërtesë ose një pemë.

Takimi me një ari në natyrë mund të jetë tmerrues, prandaj nuk është një ide e keqe t'u mësoni fëmijëve tuaj se si të reagojnë në këtë lloj situate. Para së gjithash, nëse janë duke ecur në këmbë, këshillohet që ta bëjnë këtë në grupe. Nëse vijnë ballë për ballë me një ari, ata duhet ta identifikojnë qartë veten e tyre, të mos vrapojnë kurrë, të qëndrojnë të qetë dhe të bëjnë veten të duken sa më të mëdhenj duke mbajtur krahët ose xhaketën ose duke qëndruar në majë të një shkëmbi. Së fundmi, ata duhet të largohen nga zona kur ariu largohet nga rruga. Nëse jeni afër fëmijës tuaj dhe hasni një ari, është e rëndësishme që ta merrni në krahë menjëherë.

7. Qëndroni të qetë dhe pozitiv

7. Qëndroni të qetë dhe pozitiv

Mësojini fëmijët tuaj të qëndrojnë të qetë kur përballen me një situatë të vështirë. Një nga mënyrat më të mira për ta bërë këtë është përdorimi i një teknike "frymëmarrje të thellë", marrja e frymëmarrjeve të gjata dhe të ngadalta nga barku. Për ta bërë këtë në një mënyrë të gjallë, një teknikë e shkëlqyeshme është t'i bësh fëmijët të fryjnë flluska. Ky aktivitet i detyron ata të marrin frymë të gjatë dhe të thellë për të fryrë me kujdes dhe për të krijuar sa më shumë flluska që është e mundur, prandaj është e dobishme në këtë rast. Në jetë, paniku në situata të vështira zakonisht çon në një rezultat negativ, kështu që mësimi i fëmijëve për të qenë të qetë do t'i ndihmojë ata në të ardhmen.

8. Vishuni sipas motit

8. Vishuni sipas motit

Për shembull, para se të shkoni në një kamp apo shëtitje, kërkoni nga fëmijët tuaj të zgjedhin rrobat e tyre. Pastaj, vlerësoni se çfarë zgjodhën, pyetini pse i morën ato rroba të veçanta dhe korrigjojini nëse është e nevojshme. Gjithashtu, mos harroni t’i mësoni të paketojnë kremërat mbrojtës ndaj diellit ose sprejin kundër mushkonjave, në varësi të situatës. Ndërsa mësohen ta bëjnë këtë si fëmijë, në të ardhmen do të mbetet si një zakon i mirë.

9. Mësoni aftësitë e vetëmbrojtjes

9. Mësoni aftësitë e vetëmbrojtjes

Në ditët e sotme, në botën kaotike ku jetojmë, siguria është një nga përparësitë tona kryesore. Kështu që, për ta bërë fëmijën tuaj të ndihet më i sigurt, këshillohet të regjistroni fëmijën tuaj në klasat themelore të vetëmbrojtjes. Në të njëjtën kohë, kjo gjithashtu do t'i lejojë ata të zhvillojnë aftësitë e tyre shoqërore.

10. Sinjalizimi për ndihmë

10. Sinjalizimi për ndihmë

Gjithmonë vendosni një bilbil rreth qafës së fëmijës suaj kur shkoni në pyll, kampe, etj. Kjo është një nga mënyrat më të mira që një fëmijë të sinjalizojë për ndihmë. Sidoqoftë, është e rëndësishme të mësoni fëmijën tuaj që kjo nuk është një lodër dhe se ata nuk duhet ta përdorin atë pa pasur një arsye të ligjshme.

Të bërtiturat për ndihmë do t'i rraskapisin më shpejt fëmijët nëse humbin, por një fishkëllimë jo. Mësojini që të fryjnë 3 herë, të presin pak, dhe pastaj përsëri 3 herë të tjera. Ata duhet ta përsërisin këtë gjë derisa të gjenden. Periudha e pritjes është e rëndësishme sepse nëse ata fishkëllejn vazhdimisht, askush nuk do të jetë në gjendje të dëgjojë ju ose njerëz të tjerë duke thirrur dhe kërkuar fëmijën.

Reagimi Juaj?

Facebook Conversations

Disqus Conversations